Loading

Ostatnimi czasy coraz większą uwagę zwraca się na ekologiczność rozwiązań stosowanych w przemyśle i produkcji. Ta skądinąd bardzo pozytywna tendencja dotknęła także rolnictwa. Warto przyjrzeć się bliżej naturalnym substancjom, które pomagają rolnikom w uprawach.

Rola biostymulatorów w rolnictwie

biostymulatorySubstancje te były wykorzystywane do nawożenia ziemi już kilka tysięcy lat temu. Niedawno powróciły do łask. Biostymulatory są środkami ochrony roślin, usprawniającymi procesy biochemiczne, które zachodzą w roślinach i otaczającej je glebie. Są wśród nich między innymi środki na bazie kwasów oraz wyciągi z roślin morskich. Te pierwsze powodują zmiany w metabolizmie roślin, co wpływa pozytywnie na oddychanie komórkowe i skuteczność transportu związków odżywczych. Przyspieszają również podział komórek, dzięki czemu roślina nie tylko szybciej rośnie, ale i potrzebuje mniej czasu na regenerację uszkodzonych partii. Należy jednak pamiętać, aby nie stosować ich w nadmiernych ilościach – wówczas działanie kwasów mogłoby okazać się toksyczne. Z kolei algi i wodorosty są bogate w witaminy, aminokwasy i związki mineralne. Dzięki nim mogą zapobiegać przesuszeniu roślin w wypadku zbyt długiej ekspozycji na niesprzyjające warunki pogodowe. Ponadto biostymulatory mogą pomagać w rozwoju korzeni, przez co roślina pobiera z gleby więcej wody i substancji odżywczych, a to przekłada się na jej szybsze dojrzewanie i dobrą kondycję. Kolejnym ważnym zadaniem biostymulatorów jest podnoszenie odporności na stres.

Dzięki biostymulatorom możliwy jest szybszy przyrost plonów bez wykorzystania chemicznych środków ochrony roślin. Nie stwarzają zagrożenia dla środowiska naturalnego, dlatego są chętnie wykorzystywane przez rolników. Należy jednak pamiętać, że użycie biostymulatorów nie zwalnia nas z nawożenia uprawy.

Top