Loading

Współcześnie rynek zalewa fala przetworzonej, zawierającej niezliczone ilości konserwantów, “sztucznej” żywności. Co jednak pocieszające – rośnie świadomość konsumentów, którzy coraz częściej sięga po tzw. produkty ekologiczne, wytwarzane w procesie opierającym się na tradycyjnych metodach produkcji artykułów spożywczych. Ochroną obejmuje się szereg upraw, które chroni się od najwcześniejszej fazy rozwoju, aby uzyskać wymierne plony zdrowych pełnowartościowych produktów.

Zasadnicze kroki w procesie ochrony pól rzepaku

program ochrony rzepakuNawiązując do tendencji sięgania po zdrową żywność zwrócić należy uwagę, w jaki sposób chronione są pola uprawne, jakich środków ochrony roślin używa się w gospodarstwie rolniczym, aby od zalążka można było ocenić plony jako wysokiej jakości produkt, gwarantujący zdrowie spożywców. Między innymi opracowano precyzyjny plan ochrony produktu, pełniącego niebagatelną rolę w gospodarce rolniczej czyli ochrony rzepaku. Program ochrony rzepaku jest wynikiem długoletnich prac badawczych, które określiły model oprysku tych ważnych dla kraju upraw. Odpowiednio wyselekcjonowane typy pestycydów i fungicydów, mają zapewnić wysokie plony przy zachowaniu reguł produkcji zdrowej żywności. Pamiętać bowiem musimy, że Polska jest jednym z czołowych producentów oleju rzepakowego, zawierającego ważne dla zdrowia kwasy i witaminy w tym Omega3.

Rzepak jako roślina dająca jeden z najbardziej cenionych gatunków oleju chroniona jest już od wiosennego okresu wzrostu. Program ochrony dąży do wyeliminowania podstawowych zagrożeń dla pól rzepaku czyli chwastów, szkodników i chorób. Dla hodowców, na rynku polskim proponuje się szereg nie wykluczających się programów ochrony, opartych na konkretnych preparatach chemicznych, gwarantujących także bezpieczeństwo.

Top