Loading

Jak powszechnie wiadomo sos to gęsty płyn, tworzony na bazie rozmaitych składników nadających mu różne smaki. Sosy mogą być łagodne, ostre, kwaśne i słodkie. Konsystencja sosu różni się, jednak gęstością konsystencji od kremu. Możemy, natomiast podzielić sosy na: gorące, zimne i majonezowe. Te pierwsze przyrządzane są w podobny sposób jak zupy, a do ich zagęszczania używa się zawiesiny z mąki i wody, lub śmietanę. Jeśli jesteśmy zainteresowani gastronomią powinniśmy wiedzieć, również co nieco na temat ostrych sosów.

Ostre sosy urozmaiceniem w kuchni 

bardzo ostre sosyTo właśnie po nie sięgniemy chcąc dodać przygotowywanym daniom szczególnie pikantnego charakteru. Nazwą chili określimy grupę ostrych sosów i dipów, w których wyraźnie odczuwalną dominantą smakową są papryczki chili. Są one bardzo ważnym elementem tradycyjnej kuchni meksykańskiej oraz azjatyckiej. Te bardzo ostre sosy mogą być przyrządzane przy pomocy wody, octu, oleju, czekolady, czy fasoli. Od ilości i rodzaju użytych papryczek zależy to jak wyglądać i smakować będzie sos chili. Innym sosem o podobnie pikantnej konsystencji jest tabasco. Najnowsze sosy tego typu produkowane są z papryczek jalapeño, papryki habanero lub czosnku. Zarówno chili jak i tabasco, jako sosy przygotowywane z papryki mają konkurencję w postaci Búfalo, Cholula Hot Sauce, Crystal Hot Sauce, Louisiana Gold Hot Sauce, Sriracha i Texas Pete. Rodzajów i odmiennych kombinacji ostrych sosów jest, bowiem bardzo wiele.

Podsumowując, sos świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, ryb, makaronów i wielu innych rodzajów dań. Jest mnóstwo rozmaitych wariacji sosów, zarówno pod względem samej konsystencji jak i smaku. Pasjonaci kuchni wypracowali przez lata najróżniejsze receptury służące do przyrządzania sosów, a w szczególności tych piekielnie ostrych.

 

Top